Ο εκδοτικός οίκος Primus ιδρύθηκε στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1990.

 Αρχικά στεγάστηκε στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας και λόγω της ανοδικής του πορείας μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο στην οδό Μπενάκη 27-29.

 Από το 2021 έως και σήμερα βρίσκεται στην Αγίου Κωνσταντίνου 2, στην πλατεία Ομονοίας.

 Ιδρύθηκε από την καθηγήτρια Γιώτα Καπάτου,  της οποίας η προσφορά στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε το 2006 από το Ιταλικό κράτος με την απονομή των μεταλλίων και του τιμητικού τίτλου ¨Cavaliere dell΄Ordine della Stella Solidarietà Italiana¨ (Ιππότης της Ιταλικής Δημοκρατίας).

Υπήρξε από τους πρώτους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της ιταλικής γλώσσας.

 Η ίδρυσή του  προέκυψε από αναγκαιότητα για βιβλία ιταλικής γλώσσας, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού Ελλήνων σπουδαστών που προετοιμάζονταν για σπουδές στα Ιταλικά Πανεπιστήμια. Επίσης, σημαντικός ήταν ο αριθμός σπουδαστών που επιθυμούσε να συμμετάσχει στις Πανελλήνιες για την εισαγωγή στην Ιταλική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

 Από το πρώτο βιβλίο μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. 

 Ο εκδοτικός οίκος Primus ξεκίνησε με τη συγγραφή ιταλικών εκπαιδευτικών βιβλίων  και στη συνέχεια ισπανικών και  ρωσικών.

Ο εκδοτικός οίκος τώρα πια έχει περάσει στην επόμενη γενιά με εκδότη τον Γιώργο Παυλή, αρωγό και συνεχιστή μιας προσπάθειας που συνδέει την γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος και δίνει μια νέα ώθηση με την έκδοση νέων βιβλίων, με καινούργιους συγγραφείς και συνεχή τεχνολογική πρόοδο.

 Βιβλία με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, όλων των επιπέδων, προσεγμένα εγχειρίδια γραμματικής και ασκήσεων, λεξικά καθώς και μία ολοκληρωμένη σειρά ειδικών βοηθημάτων (ρήματα, προθέσεις, listening).

 ‘Όλα τα βιβλία του εκδοτικού οίκου Primus  έχουν διδαχτεί σε χιλιάδες σπουδαστές βοηθώντας τους  να μάθουν σε βάθος την γλώσσα και να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις των εξετάσεων πιστοποίησης οι οποίες είναι απαραίτητες για το βιογραφικό του κάθε σπουδαστή.

 Πρόκειται για βιβλία που έχουν καταξιωθεί με την χρήση τους σε κέντρα ξένων γλωσσών και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι επίλεκτες συγγραφικές ομάδες αποτελούνται από καταξιωμένους γλωσσολόγους,  εκπαιδευτικούς, Έλληνες και μητρικής γλώσσας, όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων.

 Προσφέροντας άπλετα τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία τους από τα μαθήματα στην τάξη  δημιουργούν αυθεντικό, πρωτότυπο, σύγχρονο και ευχάριστο διδακτικό υλικό.

Το συγγραφικό υλικό έχει εμπλουτιστεί με σύγχρονο εικονογραφικό υλικό, το οποίο έχουν επιμεληθεί έμπειροι γραφίστες, με εξειδίκευση στο ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό βιβλίο.

Ο εκδοτικός οίκος Primus γνωρίζοντας ότι  ο ρόλος του καθηγητή είναι αναντικατάστατος,  στοχεύει στο να συμβάλλει στο έργο του, παρέχοντας το βιβλίο του καθηγητή. 

Τα βιβλία των εκδόσεων  Primus, τα αγαπά ο σπουδαστής επειδή του δίνουν την δυνατότητα να κατανοεί την γλώσσα της επιλογής του, να την μιλάει με ευχέρεια και πάνω από όλα του προσφέρουν το κλειδί της επιτυχίας για κάθε πιστοποίηση γλωσσομάθειας.