In Ascolto

In Ascolto

Γιατί το ascolto είναι σημαντικό?

Κάθε φυσική γλώσσα γεννιέται πρώτα προφορικά και στη συνέχεια αφού αποκρυπτογραφηθεί παίρνει και τη γραπτή της μορφή αναπτύσσοντας διαφορετικές τεχνικές που έχουν ίδια σημασία και για τις δύο μορφές.

Με απλά λόγια το ascolto δημιουργεί ερωτηματικά σε οποιονδήποτε ομιλητή που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει ένα μήνυμα για το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ξανακούσει. Προϋποθέτει δηλαδή μια ικανότητα αποκωδικοποίησης που βασίζεται στα ηχητικά κατασυρροή μηνύματα.

Η ελλιπής δυνατότητα του να γυρίσει κανείς πίσω καθίσταται συχνά ως μία από τη μεγαλύτερη δυσκολία των μαθητών.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι σπουδαστές βιώνουν έντονο φόβο στο να αντιμετωπίσουν μια ομιλία με ένα φυσικό ομιλητή, κυρίως έξω από το πλαίσιο της τάξης, κοινώς έξω από ένα καθοδηγούμενο περιβάλλον, όπου το να γυρίσεις πίσω και να ξανακούσεις τη συνομιλία  δεν είναι πάντα εφικτό. Η πρακτική της ακοής πρέπει να εξασκείται από την πρώτη στιγμή προσέγγισης μιας γλώσσας, βάζοντας κατευθείαν σε επαφή το μαθητή με την προφορική ιδιαιτερότητά της. Συγκεκριμένα από τα πιο άμεσα, όπως είναι η προφορά, ο επιτονισμός των φυσικών ομιλητών, μέχρι τα πιο σύνθετα όπως η ικανότητα του να κατανοεί τη ροή του κειμένου συγκεντρωμένος στη σημασία του ακούσματος χωρίς να εστιάζει την προσοχή του σε μια μόνο λέξη.

Με αυτή την έννοια το βιβλίο  In ascolto – Elementare ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη που έχει ο μαθητής να έρθει σε άμεση επαφή κυρίως από τα πρώτα μαθήματα με την προφορική καταγραφή της ιταλικής γλώσσας.

Όλα τα ηχητικά στοιχεία στοχεύουν ,ώστε να φέρουν σε επαφή το μαθητή με τη γλώσσα της καθημερινότητας, με την καλή ερμηνεία ομιλητών με μητρική γλώσσα ιταλικά.

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς!!

 Δείτε ένα δείγμα του βιβλίου