Η οικογένεια Montefeltro

Εκδόσεις Primus Η οικογένεια Montefeltro

Η οικογένεια Montefeltro και η λαμπρή περίοδος του δουκάτου του Urbino

Η οικογένεια Montefeltro και συγκεκριμένα ο Oddantonio da Montefeltro λαμβάνει το 1444 από τον Πάπα, τον τίτλο του δούκα του Urbino.

Από αυτό το σημείο και έπειτα ξεκινά μια λαμπρή περίοδος για την πόλη. Οι πιο σημαντικοί δούκες ήταν χωρίς αμφιβολία ο Federico da Montefeltro και ο γιος του Guidobaldo. Κατέστησαν το Urbino ένα από τα πιο ισχυρά και σημαντικά ιταλικά κράτη της Αναγέννησης.

Να σημειώσουμε ότι το δουκάτο του Urbino (Ducato di Urbino) βρισκόταν εντός των ορίων του Παπικού Κράτους (Stato della Chiesa, Stato papale o Santa Sede).

Η οικογένεια Montefeltro και η ευημερία της πόλης σύμφωνα με τον Baldessar Castiglione

Τον πλούτο και την ευημερία της πόλης περιγράφει ο Ιταλός λογοτέχνης Baldessar Castiglione (1478 – 1529) στην πραγματεία (trattato) του ο Αυλικός (Il Cortegiano).

Ο Castiglione περιγράφει το μεγαλοπρεπές δουκικό ανάκτορο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με λαμπρότατα έργα τέχνης.

Επίσης, οι βιβλιοθήκες του μεγάρου φιλοξενούσαν πολυτελείς εκδόσεις κλασσικών αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων.

Ο Castiglione περιγράφει τον Federico και τον Guidobaldo ως άνδρες ευγενείς, σοφούς, δυνατούς και δίκαιους. H  μόρφωση και η παιδεία τους είχε όλα τα χαρακτηριστικά του αναγεννησιακού πολιτισμού.

O Federico da Montefeltro θα αναλάβει τον επίσημο ρόλο του στρατιωτικού αρχηγού του Παπικού Κράτους.

Οι Montefeltro φιλοξένησαν στην Αυλή τους σημαντικές προσωπικότητες των ιταλικών αναγεννησιακών τεχνών και γραμμάτων.

Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τον αρχιτέκτονα Leon Battista degli Alberti και τους ζωγράφους Raffaello Sanzio, Piero della Francesca. κ.α.

Το 1506 ιδρύθηκε το περίφημο πανεπιστήμιο του Urbino, το οποίο προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στην πόλη.

Στον εκδοτικό οίκο Primus Εκδόσεις, από το 1990, συγγράφουμε βιβλία που συμβάλλουν στην προώθηση και στην διάδοση της ιταλικής, της ισπανικής , κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας.

Μάθε εύκολα και γρήγορα την ιταλική γραμματική με το βιβλίο των εκδόσεών μας. Είναι ένα εύχρηστο βιβλίο θεωρίας της ιταλικής γραμματικής γραμμένο στα ελληνικά. Αναλύει το απλούστερο ως και το πιο σύνθετο γραμματικό φαινόμενο και ταυτόχρονα διερευνά τη λειτουργία της ιταλικής γλώσσας μεθοδικά.