Η πόλη του Urbino

Εκδόσεις Primus Η πόλη του Urbino

Η πόλη του Urbino και η οικογένεια Montefeltro

Η πόλη του Urbino βρίσκεται στον νομό Marche στην κεντρική Ιταλία. Είναι σε υψόμετρο 451 μ. πάνω στα Απέννινα όρη (gli Apennini).

H όμορφη αυτή ορεινή πόλη υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του αναγεννησιακού πολιτισμού. Άκμασε στην ιταλική χερσόνησο κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, μαζί με άλλες ιταλικές πόλεις, όπως η Φλωρεντία (Firenze), η Ρώμη (Roma), η Φερράρα (Ferrara), η Βενετία (Venezia), η Μάντοβα (Mantova), κ.α.

Η πόλη του Urbino συνδέεται με την άνθιση των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και τη διακυβέρνηση της πόλης από μια πολύ γνωστή ιταλική αριστοκρατική οικογένεια: τους Montefeltro.

Οι Montefeltro ήταν ένας ισχυρός ιταλικός φεουδαλικός οίκος (casata feudale). Έδρευε στην περιοχή του Urbino ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Η οικογένεια αυτή δημιούργησε τη φήμη και τα πλούτη της χάρη στην τέχνη του πολέμου. Oι Montefeltro ήταν ικανότατοι κοντοτιέροι (condottieri). Ήταν, δηλαδή, αρχηγοί μισθοφορικών εταιρειών που προσέφεραν τις πολεμικές τους υπηρεσίες στις ιταλικές πόλεις – κράτη (città – stati) και ηγεμονίες (signorie o principati) του Ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Η πόλη του Urbino και η οικογένεια Montefeltro κατά τον Δάντη

Ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας Δάντης (Dante Alighieri, 1265 – 1321) μνημονεύει στο αριστούργημα του Θεία Κωμωδία (Divina Commedia) δύο μέλη της διάσημης αυτής ιταλικής οικογένειας. Τον Guido [24ο άσμα της Κόλασης (Inferno)] και τον Buonconte [5ο άσμα του Καθαρτηρίου (Purgatorio)].

Η οικογένεια είχε χωριστεί αρχικά σε δύο κλάδους, λόγω της διαμάχης του Πάπα με τον Αυτοκράτορα. Από τις αρχές του 15ου αιώνα η οικογένεια θα αναλάβει επίσημα τη διακυβέρνηση της πόλης του Urbino.

Στον εκδοτικό οίκο Primus Εκδόσεις, από το 1990, συγγράφουμε βιβλία που συμβάλλουν στην προώθηση και στην διάδοση της ιταλικής, της ισπανικής , κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας.

Μάθε εύκολα και γρήγορα την ιταλική γραμματική με το βιβλίο των εκδόσεών μας. Είναι ένα εύχρηστο βιβλίο θεωρίας της ιταλικής γραμματικής γραμμένο στα ελληνικά. Αναλύει το απλούστερο ως και το πιο σύνθετο γραμματικό φαινόμενο και ταυτόχρονα διερευνά τη λειτουργία της ιταλικής γλώσσας μεθοδικά.