Γεωγραφικές ανακαλύψεις ΙΙ

Εκδόσεις Primus Γεωγραφικές ανακαλύψεις ΙΙ

Η πορτογαλική κυριαρχία και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις ΙΙ

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τον σημαντικό ρόλο της πορτογαλικής κυριαρχίας και πως συνδέετε με τις γεωγραφικές ανακαλύψεις ΙΙ.

Την αρχή των γεωγραφικών ανακαλύψεων, την κάνουν οι Πορτογάλοι. Οι Πορτογάλοι στρέφουν τις ρότες των πλοίων τους κατευθείαν προς τις θάλασσες της Ανατολής.

Κατά το έτος 1487, ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ (Bartolomeu Dias), ο οποίος γεννήθηκε το 1450 και πέθανε το 1500, ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής.

Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις ΙΙ και η συμβολή του Vasco da Gama

Τον ακολουθεί ο διάσημος θαλασσοπόρος Vasco da Gama (1460 ή 1469–1524). Ο συγκεκριμένος έκανε τον περίπλου της Αφρικής (circumnavigazione dell’Africa) και έφτασε στην Ινδία το 1498.

Η ιστορία μας λέει ότι, όταν μαθεύτηκε στην ιταλική πόλη της Βενετίας η είδηση για το κατόρθωμα του Vasco da Gama, προκλήθηκε πολύ μεγάλος πανικός. Ο πανικός αυτός προκλήθηκε κυρίως στους Βενετούς πατρικίους – εμπόρους. Τότε, λοιπόν, άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα των κτιρίων στα κανάλια της πόλης.

Η ιταλική ναυτική δημοκρατία κινδύνευε να χάσει τα πρωτεία της στο διακομιστικό εμπόριο των μπαχαρικών που έρχονταν από την Ανατολή. Βέβαια, οι πολυμήχανοι Ιταλοί έμποροι κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στο εμπόριο του Levante. Αυτό συνέβει χάρη στις έξυπνες εμπορικές συμφωνίες που κατάφεραν να συνάψουν με τους Οθωμανούς Σουλτάνους.

Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις δεν σταμάτησαν εδώ. Στο επόμενο άρθρο μας, θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

Στον εκδοτικό οίκο Primus Εκδόσεις, από το 1990, συγγράφουμε βιβλία που συμβάλλουν στην προώθηση και στην διάδοση της ιταλικής, της ισπανικής , κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας.

Μάθε εύκολα και γρήγορα την ιταλική γραμματική με το βιβλίο των εκδόσεών μας.